Wydarzenia


XV Regionalna Kujawsko-Pomorska Wystawa Zwierząt Hodowlanych

W dniach 5-6 lipca 2014 roku odbyła się w Minikowie XV Regionalna Kujawsko-Pomorska Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Honorowy patronat nad wystawą objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Marek Sawicki, Wojewoda Kujawsko-Pomorski – Ewa Mes oraz Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Piotr Całbecki. W trakcie trwania dwudniowej imprezy , swoje produkty przedstawiło ponad 450 wystawców oraz prawie blisko 100 hodowców, którzy zaprezentowali niemal 300 zwierząt i ponad 200 odmian krajowych i zagranicznych roślin uprawnych. Odwiedzający wystawę mogli podziwiać szeroki asortyment ciągników i maszyn rolniczych oraz środków nawożenia i ochrony roślin. Nie zabrakło także firm oferujących pasze, dodatki paszowe, systemy żywienia, wyposażenie budynków inwentarskich, środków higieny i dezynfekcji oraz urządzeń i systemów do wytwarzania energii. Jak co roku udział w wystawie wziął Instytut Zootechniki – PIB ZD Kołuda Wielka, który zaprezentował stadka zarodowe gęsi białej kołudzkiej rodów W11 i W33, a także stado owiec rasy merynos polski odmiany barwnej. Za wystawione stada zarodowe gęsi oraz stado maciorek rasy owiec merynos polski odmiany barwnej, Instytut otrzymał tytuły czempionów. Na firmowym stoisku można było również zapoznać się z działalnością Zakładu , a także zakupić sery własnej produkcji wytwarzane z owczego mleka.



------------------------------------------------------------------------


Wizyta gości z Niemiec w ramach „Study Tour” – 4 lipca

To już kolejna , trzecia wizyta w naszym Zakładzie niemieckich hodowców, dziennikarzy oraz blogerów kulinarnych, którzy wzięli udział w seminarium poświęconym „Hodowli gęsi owsianych w systemie QAFP”. W ramach seminarium uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładu dr inż. Haliny Bielińskiej, poświęconego chowie i hodowli gęsi białych kołudzkich w systemie QAFP, a także zapoznać się z funkcjonowaniem Zakładu oraz dokonać zakupów naszych produktów w firmowym sklepie. Ożywiona dyskusja wskazywała na duże zainteresowanie gości tematem hodowli gęsi, gdyż to właśnie nasi zachodni sąsiedzi są największym odbiorcą polskiej gęsiny. Na zakończenie spotkania goście mogli skosztować wybornie przygotowanej gęsiny oraz owczych serów produkowanych w naszym Zakładzie.



------------------------------------------------------------------------


Ścieżka edukacyjno-kulinarna pod hasłem „Kołudzka gęsina. Od zagrody do stołu”

W dniu 27 czerwca 2014 roku do IZ – PIB ZD Kołuda Wielka zawitała grupa uczestników „XXX Seminarium Geografii Wsi pt. Wiejskie Obszary Funkcjonalne” zorganizowanego przez Katedrę Gospodarki Przestrzennej i Turyzmu Wydział Nauk o Ziemi Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Komisję Obszarów Wiejskich Polskiego Towarzystwa Geograficznego. Goście mieli okazję do zapoznania się z hodowlą gęsi białej kołudzkiej, o której opowiadała z-ca dyrektora zakładu dr inż. Halina Bielińska, a następnie wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez eksperta kulinarnego Piotra Lenarta, który w swoim pokazie zaprezentował jak efektywnie wykorzystać gęsią tuszkę oraz w jaki sposób wykonać potrawy z mięsa gęsiego i podrobów. Zwieńczeniem spotkania był obiad, na którym królowały wyborne dania z gęsiny. Spotkanie odbyło się w ramach ścieżki edukacyjno – kulinarnej pod hasłem „Kołudzka gęsina. Od zagrody do stołu”, stworzonej przez Lokalną Grupę Działania „Czarnoziem na soli” we współpracy z Zakładem Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej, Piotrem Lenartem oraz paniami z Kół Gospodyń Wiejskich.

------------------------------------------------------------------------


27 marca 2014 roku w Centrum Konferencyjnym Instytutu Zootechniki PIB ZD Kołuda Wielka odbyła się konferencja pn. „Owsiana gęś Biała Kołudzka® - warunki chowu, wartość odżywcza i przydatność kulinarna mięsa i tłuszczu”. Zorganizowana przez Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka, Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Lokalną Grupę Działania „Czarnoziem na Soli”. Spotkanie, wzorem lat ubiegłych zgromadziło rzesze hodowców gęsi z różnych regionów Polski a także osoby związane z „tematyką gęsiarską”. Konferencję zaszczycił swoją obecnością starosta inowrocławski pan Tadeusz Majewski oraz pan Piotr Pełczyński w imieniu burmistrza Miasta i Gminy Janikowo.

Otwarcia konferencji dokonała dr inż. Halina Bielińska z-ca dyrektora IZ-PIB ZD Kołuda Wielka oraz Roman Sass, dyrektor KPODR w Minikowie. Następnie głos zabrali prelegenci, prezentując wykłady o tematyce:


1. mgr inż. Janusz Wojciechowski, KPODR Minikowo - Rynek drobiu w Polsce

2. dr inż. Kamila Kłos, IZ-PIB ZD Kołuda Wielka - Warunki chowu gęsi owsianych Białych Kołudzkich®

3. mgr inż. Adam Filarski, Greenland Technologia EM - Zastosowanie technologii efektywnych mikroorganizmów w chowie gęsi

4. Paweł Drzażdżewski prezes LGD „Czarnoziem na soli” - Rola i miejsce Lokalnej Grupy Działania „Czarnoziem na soli” w stymulowaniu rozwoju obszarów wiejskich

5. Piotr Lenart, ekspert kulinarny - Warsztaty kulinarne „Z gęsiną za Pan Brat” – pojęcie i istota lokalnej marki kulinarnej

6. dr n. wet. Mariusz Urbanowski - Aktualne problemy zdrowotne w produkcji gęsi

7. dr inż. Jakub Badowski, IZ-PIB ZD Kołuda Wielka - Efektywność ekonomiczna chowu gęsi owsianych

8. dr inż. Halina Bielińska, IZ-PIB ZD Kołuda Wielka - Kołudzka gęsina dobrze smakuje, a czy zdrowie nam ratuje?

9. mgr inż. Sebastian Głód - Prezentacja firmy Cargill


Niewątpliwą atrakcją tegorocznej konferencji były „warsztaty kulinarne” prowadzone przez Piotra Lenarta, eksperta kulinarnego, które obejmowały pokaz rozbiórki tuszki gęsiej, przygotowanie do obróbki kulinarnej oraz wykonanie smakowitej okrasy. Zwieńczeniem spotkania był obiad, na którym królowały wyborne dania (razem 13) z gęsiny m. in. czarnina, gęsie pipki, pieczona gęś, pasztety, pierogi, krupnik na gęsinie oraz znakomity półgęsek , przyrządzone w Karczmie Kujawskiej w Cieślinie pod bacznym okiem mistrza Lenarta.



------------------------------------------------------------------------

Piknik Napoleoński w Ostromecku

6 lipca 2013

„Poznaj Smak Doliny Wisły” wraz z Cesarzem Francuzów, który ponad 200 lat temu przekroczył Wisłę w Ostromecku ruszając na Moskwę.

Tym razem przybywa ponownie zauroczony krajobrazem Doliny Wisły, nadwiślańską gościnnością, obfitością potraw i regionalnych produktów kujawsko – pomorskiego regionu.

Ujrzy obóz wojsk Księstwa Warszawskiego i manewry polskiej kawalerii w „Szarży przez wieki” na łąkach Mozgowiny.

Kujawy, Krajna, Ziemia Dobrzyńska i 7 wójtów gmin Doliny Dolnej Wisły zaserwują ajntopy, gęsinę i jagnięcinę, dziczyznę i ryby wprost z kotłów nad płonącymi ogniskami.

To doniosłe wydarzenie kulturowe i kulinarne ma rozsławić Dolinę Wisły, jako niezwykle atrakcyjny szlak turystyczno – krajobrazowy z jego kulinarnym dziedzictwem.

Cesarz Francuzów chce nam w tym pomóc. Przyjdźmy więc licznie, aby jego i siebie nie zawieść.

Poznaj Smak Doliny Wisły 6 lipca w Ostromecku

W ramach akcji „Wieś na weekend” Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.

Więcej na stronie www.piknik-napoleonski.pl (aktywna od 26 czerwca 2013)

------------------------------------------------------------------------

W dniach 18-19 maja 2013 roku odbyła się kolejna edycja Inowrocławskiej

Wystawy Gospodarczej, która zgromadziła wielu lokalnych przedsiębiorców, firm, organizacji i instytucji. Swoją ofertę zaprezentował także, Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Kołuda Wielka. Bardzo dużym zainteresowaniem odwiedzających wystawę cieszyły się gąsięta, które były osobliwą atrakcją naszego stoiska. Powodzenie miały również sery owcze różnych gatunków i smaków wytwarzane w zakładzie z owczego mleka pozyskiwanego od stada naszych owiec.


-------------------------------------------------------------------



W dniach 10-12 maja 2013 roku odbyła się w Poznaniu XXVI Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Wśród licznych hodowców i wystawców z całej Polski, po raz kolejny zaprezentował się także Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Kołuda Wielka. W kategorii gęsi prezentowane przez Zakład stadka hodowlane otrzymały najwyższe nagrody a mianowicie: stadko gęsi Białych Kołudzkich rodu W33 tytuł czempiona a wiceczempiona gęsi Białe Kołudzkie rodu W11.





-------------------------------------------------------------------


Konferencja naukowo-techniczna pt.” Polska rasa Gęś Biała Kołudzka – hodowla i chów”



Jak co roku na początku marca w Kołudzie Wielkiej odbyła się konferencja zorganizowana wspólnie przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, tym razem pod tytułem „Polska rasa Gęś Biała Kołudzka – hodowla i chów”. Zainteresowanie konferencją wśród uczestników było bardzo duże o czym świadczyć może wypełniona po brzegi sala Centrum Konferencyjnego.

Powitania gości dokonał dyrektor IZ-PIB ZD Kołuda Wielka mgr inż. Eugeniusz Kłopotek oraz dyrektor KPODR w Minikowie dr Roman Sass. Następnie głos zabrali prelegenci:

1. dr inż. Jakub Badowski, zaprezentował historię hodowli gęsi Białych Kołudzkich w Instytucie Zootechniki na przestrzeni 50 lat,

2. dr inż. Halina Bielińska w swym wystąpieniu przedstawiła specyfikę i strategię żywienia gęsi Białych Kołudzkich, która różni się od innych gatunków drobiu z uwagi na znaczne różnice w budowie przewodu pokarmowego,

3. mgr inż. Janusz Wojciechowski omówił stan drobiarstwa w Polsce oraz wskazał na czynniki kształtujące efektywność produkcji gęsi,

4. lekarz weterynarii dr Mariusz Urbanowski przedstawił aktualne problemy zdrowotne gęsi a także profilaktykę i metody zapobiegania chorobom w stadach gęsi.

5. mgr inż. Rafał Sandecki w swoim wystąpieniu przybliżył uczestnikom spotkania dzikie gatunki gęsi występujące w Polsce oraz zaprezentował ostoje tych ptaków a także status ich ochrony.

Po przerwie na poczęstunek uczestnicy konferencji udali się do niektórych obiektów zarodowej fermy gęsi, w tym pomnika gęsi Białej Kołudzkiej, który został odsłonięty w 2012 r. podczas uroczystości Jubileuszu 50-lecia prac hodowlanych nad gęsią Białą Kołudzką w IZ-PIB ZD Kołuda Wielka.

Podczas podsumowania konferencji wywiązała się dyskusja dotycząca działalności zarodowej fermy gęsi Białych Kołudzkich, sytuacji polskiej gęsiny na rynkach eksportu, działań promujących spożycie w naszym kraju oraz uwarunkowań ekonomicznych produkcji gęsi owsianych.


-------------------------------------------------------------------


W dniach 7-8 września 2012 roku Zakład Doświadczalny IZ-PIB w Kołudzie Wielkiej obchodził jubileusz 50-lecia prac hodowlano-badawczych nad gęsią Białą Kołudzką®. Uroczystości jubileuszowe zainaugurowała Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Gęś Biała Kołudzka® - Fenomen polskiej nauki i hodowli”, która odbyła się w inowrocławskim „Zakładzie Przyrodoleczniczym”. Ranga wydarzenia sprawiła, iż do Inowrocławia zjechało wielu znakomitych gości, m.in. wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk, wojewoda kujawsko-pomorski Ewa Mes, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki, jak również wielu wybitnych badaczy, uczonych, pasjonatów, hodowców i miłośników gęsi, którzy wnieśli swój wielki wkład w dorobek naukowy, rozwój oraz obecną pozycję gęsi Białej Kołudzkiej®.

Uczestników konferencji powitali gospodarze tj. dyrektor Instytutu Zootechniki – PIB prof. dr hab. Jędrzej Krupiński oraz dyrektor IZ-PIB ZD Kołuda Wielka mgr inż. Eugeniusz Kłopotek.

Na początku zaproszeni goście zapoznali się z krótka historią i teraźniejszością Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej.

Po krótkiej prezentacji Zakładu nastąpiło wręczenie odznaczeń państwowych dla zasłużonych pracowników Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej.Zastępca dyrektora Zakładu dr inż. Halina Bielińska została odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi w pracy naukowej na rzecz rozwoju rolnictwa i hodowli zwierząt oraz za działalność na rzecz społeczności lokalnej.

Złotymi medalami za długoletnią służbę uhonorowani zostali:

Halina Bielińska, Bronisław Borys, Teresa Czechlowska, Ryszard Jagodziński, Kazimierz Korman, Renata Orzechowska, Elżbieta Pakulska, Tadeusz Pakulski, Alicja Borys, Marianna Hynek, Regina Krajewska, Ewa Krawczak, Maria Krzyżańska, Maciej Krzyżański, Jolanta Łukomska-Szukalska, Elżbieta Stypińska, Barbara Szczepańska oraz Ireneusz Tobis.

Srebrnymi medalami odznaczeni zostali:

Jakub Badowski, Aleksandra Owedyk, Urszula Zaremba, Karol Krzyżaniak, Wiesława Malinowska, Barbara Marciniak, Stanisław Racław, Ewa Stępowska i Zbigniew Stępowski.

Brązowe medale otrzymali:

Krzysztof Błachowiak, Kamila Kłos oraz Lilianna Scheleemann.

Kulminacyjnym punktem tego dnia uroczystości było uznanie gęsi Białej Kołudzkiej® rasą, na podstawie decyzji wydanej na wniosek Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej w Warszawie przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Po tak doniosłych chwilach, rozpoczęła się cześć naukowa konferencji w której swoje wykłady wygłosili dr inż. Halina Bielińska, która opowiedziała o dorobku naukowym z zakresu hodowli gęsi prowadzonej w ZD Kołuda Wielka w latach 1962-2012 oraz dr inż. Jakub Badowski, który przedstawił historię hodowli gęsi w IZ-PIB ZD Kołuda Wielka na przestrzeni 50-ciu lat.

Kolejnym miłym akcentem uroczystości było przyznanie Medalu Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego dla IZ-PIB ZD Kołuda Wielka w uznaniu zasług na rzecz Województwa Kujawsko-Pomorskiego i jego mieszkańców. Zakład otrzymał również od Forum Biznesu złoty medal za najwyższą jakość produktów.

Z okazji jubileuszu dyrektor Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej mgr inż. Eugeniusz Kłopotek wręczył certyfikat „Solidny partner” za długoletnią i efektywną współpracę dla: Ewy Mes Wojewody Kujawsko- Pomorskiego, Piotra Całbeckiego Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Doroty Jakuta Przewodniczącej Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Oddziału AR i MR w Toruniu, Piotra Kuty Powiatowego Lekarza Weterynarii w Inowrocławiu, Kutnowskich Zakładów Drobiarskich EXDROB S.A. w Kutnie, Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie, Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Tomasza Pietrzaka dyrektora TVP S.A. Oddział w Bydgoszczy, dla Krajowej Rady Drobiarstwa Izba Gospodarcza w Warszawie, Animex Foods Sp. z o.o. S.K.A. z siedzibą w Morlinach Oddział w Iławie, Zakładu Drobiarskiego DROP Sp. z o.o. w Ostrzeszowie, Stanisława Grudzińskiego Lecznica Weterynaryjna w Pakości, Wytwórni Pasz i Koncentratów Maria i Zenon Bąkowscy Krusza Zamkowa oraz dla AMI Irena i Marek Aksamscy Sp.j. w Mikstacie.

Po zakończeniu oficjalnych uroczystości odbyła się uroczysta kolacja.

Kolejny dzień uroczystości rozpoczął się w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej konferencją prasową dla mediów uczestniczących w jubileuszu, w której udział wzięli wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk, dyrektor IZ-PIB prof. dr hab. Jędrzej Krupiński, dyrektor IZ-PIB ZD Kołuda Wielka mgr inż. Eugeniusz Kłopotek oraz z-ca dyrektora ZD Kołuda Wielka dr inż. Halina Bielińska. Doniosłym punktem uroczystości w sobotni poranek było odsłonięcie pomnika gęsi autorstwa artysty-rzeźbiarza prof. Jerzego Nowakowskiego z ASP w Krakowie. Na zakończenie konferencji jej uczestnicy mogli poznać smak wyrobów z gęsi Białej Kołudzkiej® oraz wziąć udział w gminnych dożynkach, które odbyły się w Kołudzie Wielkiej.
 
 


-------------------------------------------------------------------

 
27 września 2012 roku odbyło się w IZ-PIB ZD Kołudzie Wielkiej seminarium dla niemieckich dziennikarzy. Goście z Niemiec wysłuchali prezentacji nt. „Hodowla gęsi owsianych w systemie QAFP”, który przedstawiła dr inż. Halina Bielińska. Temat bardzo zainteresował naszych zachodnich sąsiadów z uwagi iż są oni największym odbiorcą naszej gęsiny, stąd ożywiona dyskusja trwała bardzo długo. Po zakończeniu tej części seminarium uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia Zakładu i zakupu naszych produktów w firmowym sklepie. Na zakończenie goście seminarium mogli skosztować wybornie przygotowanej gęsiny po kołudzku wg przepisu Haliny Bielińskiej i owczych serów produkowanych w Zakładzie.


-------------------------------------------------------------------

 
22 września 2012 roku gościła w naszym Zakładzie delegacja gości z USA. W skład delegacji wchodzili głównie przedsiębiorcy i naukowcy ze stanu Teksas. Gości przywitała kapela kujawska ze Sławska Wielkiego tradycyjną, regionalną muzyką. Następnie goście mieli możliwość wysłuchania prezentacji dotyczącej historii i funkcjonowania Zakładu wygłoszonej przez z-ca dyrektora zakładu dr inż. Halinę Bielińską. Nie obyło się również bez poczęstunku. Królowała pieczona gęś, owcze sery oraz domowe ciasto.


-------------------------------------------------------------------

 
Instytut Zootechniki

Państwowy Instytut Badawczy

Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka

oraz

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

w Minikowie


zapraszają na konferencję


Teraźniejszość i przyszłość gęsi

w Polsce


która odbędzie się

13 marca 2012 r. o godz. 1000

w Kołudzie Wielkiej


Program konferencji:


10:00 Otwarcie konferencji

mgr inż. Eugeniusz Kłopotek, dyrektor IZ PIB ZD Kołuda Wielka

dr Roman Sass, dyrektor KPODR w Minikowie

10:10 Historia hodowli gęsi w Polsce, Warunki środowiska w odchowie gąsiąt

dr inż. Jakub Badowski, IZ PIB ZD Kołuda Wielka

10:55 Uwarunkowania w chowie gęsi owsianej, Wartość odżywcza mięsa i tłuszczu gęsi

Białych Kołudzkich®

dr inż. Halina Bielińska, IZ PIB ZD Kołuda Wielka

11:40 Rynek drobiu i produkcja gęsi w Polsce

mgr inż. Janusz Wojciechowski, KPODR w Minikowie

11:55 Przerwa kawowa

12:10 Aktualne problemy zdrowotne ptaków wodnych

dr Mariusz Urbanowski, Vet-Trade

13:00 Przerwa na poczęstunek

13:30 Zajęcia terenowe

dr inż. Halina Bielińska, IZ PIB ZD Kołuda Wielka

14:00 Zakończenie


Prosimy o potwierdzenie uczestnictwa w konferencji do 8 marca 2012 r.

nr. telefonów: 603 929 991, 52 351 33 91

Przyzagrodowy chów gęsi”


-------------------------------------------------------------------


W ramach projektu „Gęsina nie tylko na Świętego Marcina” Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Toruniu i Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie we współpracy z Instytutem Zootechniki PIB ZD Kołuda Wielka organizuje cykl szkoleń w województwie Kujawsko-Pomorskim. Beneficjentami szkolenia będą właściciele małych stad gęsi, właściciele gospodarstw agroturystycznych i potencjalni hodowcy.

Tematem szkolenia jest „Przyzagrodowy chów gęsi”, który ma zachęcić do powrotu do tradycyjnego chowu tych ptaków w małych stadach dla potrzeb rynku wewnętrznego z uwzględnieniem tzw. produktu lokalnego. W ramach tego projektu do współpracy zaproszona została z-ca dyrektora ZD Kołuda Wielka dr inż. Halina Bielińska, która przedstawi prezentacje nt.:

1.„Charakterystyka gęsi owsianych Białych Kołudzkich i ras regionalnych. Warunki transportu piskląt”

2.„Żywienie gęsi systemem gospodarczym (pasze treściwe, zielonki, pastwiska i nieużytki)”

3.„Ochrona zdrowia gęsi. Higiena odchowu”

4. „Zdrowie piskląt › zdrowe środowisko = wartość odżywcza mięsa i tłuszczu”


Miejsce szkolenia

Termin

Organizator

Telefon kontaktowy

Mogilno,

Bank Spółdzielczy

12 marca

Sławomir Szpulecki

723 692 574

Brodnica,

Wiejski Dom Kultury

w Karbowie

14 marca

Dorota Tomoń

723 331 291

Inowrocław,

Urząd Gminy

ul. Królowej Jadwigi 43

20 marca


Mirosława Szpulecka

663 731 880

Kowal,

Urząd Gminy

21 marca

Hanna Kruszyńska

660 680 104

Wąbrzeźno,

Starostwo Powiatowe

27 marca

Anna Szcząchor

723 331 258

Tuchola ,

Urząd Miejski

29 marca

Aneta Kornacka

723 330 528

Minikowo

KPODR

3 kwietnia

Janusz Wojciechowski

695 423 700

Grudziądz ,

Urząd Gminy

16 kwietnia

Hanna Kosmecka

723 692 542

Radziejów,

Urząd Gminy Dobre

24 kwietnia

Urszula Nowakowska

723 330 633


 
-------------------------------------------------------------------


„ Gęsina najlepsza na św. Marcina”


W dniu 11 listopada, czyli w Narodowe Święto Niepodległości po raz kolejny odbyła się akcja mająca na celu promocję mięsa gęsiego pod hasłem „Gęsina najlepsza na św. Marcina” . Z tej okazji w Przysieku koło Torunia odbył się „Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny”. W ramach tej akcji Instytut Zootechniki-PIB ZD Kołuda Wielka przygotował w celach promocyjnych dla Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego, 2 tysiące tuszek gęsich, które można było wygrać w wielu konkursach. W związku z tym wydarzeniem wydana została także broszura pod redakcją dr inż. Haliny Bielińskiej pt. „Gęś Biała Kołudzka® - charakterystyka wartości kulinarnej i odżywczej”.
 

------------------------------------------------------------------

 
Derda po naszemu 2011.
 

Kulinarne igrzyska regionalne o puchar zdrowego smaku.

6 września 2011r. Radwanów – Żabi Dwór

6 września 2011 r. w Żabim Dworze w województwie lubuskim odbył się półfinałowy etap ogólnopolskiego konkursu Kulinarnych igrzysk regionalnych o puchar zdrowego smaku „Derda po naszemu 2011”. W konkursie udział wzięły cztery profesjonalne zespoły kucharskie. Jego celem była promocja gęsiny oraz wyłonienie najlepszego zespołu , który zaprezentuje swój pomysł na danie z gęsi.

Głównym organizatorem przedsięwzięcia była firma Ulm-Neu-Ulm. Patronat honorowy nad imprezą objęli: Instytut Zootechniki PIB ZD Kołuda Wielka, marszałek województwa lubuskiego, gmina Kożuchów oraz Muzeum Wina w Zielonej Górze. W ramach patronatu nad konkursem dr inż. Halina Bielińska – z-ca dyrektora ZD Kołuda Wielka przedstawiła prezentację nt. gęsi Białej Kołudzkiej®, która dotyczyła wartości zdrowotnych i kulinarnych gęsiny. Prezentacją cieszyła się dużym zainteresowaniem o czym świadczyła duża ilość pytań. Widzowie mieli również okazję skosztować przygotowane do degustacji mięso gęsi Białych Kołudzkich®.

Jury w składzie Marcin Dembski, dr inż. Halina Bielińska oraz Janusz Klimenko za zwycięzców uznało zespół kucharzy z Zagrody Bamberskiej, który zaprezentował roladę z gęsi sous vide z morelą i śliwką podaną na kapuście modrej z rosołem i ciastem ziemniaczanym.

Ogólnopolski Finał Kulinarnych Igrzysk Regionalnych o Puchar Zdrowego Smaku „Derda po naszemu 2011” odbędzie się 10 listopada 2011 roku w Gościńcu Konopielka w Zblewie, w którym do udziału zaproszony został także IZ-PIB ZD Kołuda Wielka.


Prelekcja dr inż. Haliny Bielińskiej nt. Gęsi białej kołudzkiej. Wnętrze sali Żabiego Dworu.


------------------------------------------------------------------


Seminarium „Rodzime rasy drobiu wodnego w hodowli zachowawczej”

W ramach XXV Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu 12 i 13 września 2011 r. odbyło się Seminarium pt. „Fenomen produktów lokalnych na bazie raz rodzimych” zorganizowane przez Instytut Zootechniki PIB oraz Slow Food Polska, w którym udział wzięła dr inż. Halina Bielińska prezentując wykład nt. „Rodzime rasy drobiu wodnego w hodowli zachowawczej”. Uczestnicy seminarium mogli skosztować wybornie przygotowanych dań z mięsa króliczego, jagnięciny oraz gęsiny.
 
------------------------------------------------------------------

 
21 czerwca 2011 roku odbyło się w Kołudzie Wielkiej uroczyste otwarcie długo oczekiwanego sklepu firmowego, które zbiegło się w czasie z organizowaną w naszym Centrum Konferencyjnym konferencją owczarską. Uroczystego przecięcia wstęgi dokonał prof. dr hab. Jędrzej Krupiński – dyrektor Instytutu Zootechniki PIB, w towarzystwie posła RP Eugeniusza Kłopotka, wiceministra rolnictwa Tadeusza Nalewajka, dyrekcji Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej w osobach dyrektora mgr Ryszarda Jagodzińskiego, zastępcy dr inż. Haliny Bielińskiej oraz starosty inowrocławskiego Tadeusza Majewskiego. W asortymencie sklepu znaleźć można przede wszystkim świeżą tuszkę gęsią oraz przetwory z gęsiny tj. smalec gęsi, „półgęski”, pasztety a także wiele gatunków wspaniałego sera owczego wytwarzanego z mleka owiec utrzymywanych w naszym zakładzie . Sklep mieści się w budynku Krajowego Ośrodka Badawczo-Hodowlanego Gęsi.

Zapraszamy od wtorku do piątku w godzinach od 10 do 16-stej a w soboty od 10 do 14-stej, w poniedziałek - nieczynne.



------------------------------------------------------------------


Zapraszamy na konferencję

Dnia 11 marca 2011 roku o godz. 1000 w Centrum Konferencyjnym w IZ PIB ZD Kołuda Wielka odbędzie się konferencja nt. „Dobra Polska Gęsina”- uwarunkowania hodowlano produkcyjne organizowana przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie oraz Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej.

Program:

10:00 Otwarcie konferencji

mgr inż. Ryszard Jagodziński, dyrektor Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej

10:10 Mieszaniec W-31 Gęsi Białej Kołudzkiej® - warunki w odchowie.

dr inż. Jakub Badowski, IZ-PIB ZD Kołuda Wielka

10:55 „Gęś owsiana”- proekologiczna produkcja dobrej żywności.

dr inż. Halina Bielińska, IZ-PIB ZD Kołuda Wielka

11:40 Żywiec gęsi w Polsce na tle produkcji drobiarskiej.

mgr inż. Janusz Wojciechowski, KPODR w Minikowie

11:55 Przerwa kawowa

12:10 Profilaktyka weterynaryjna i zapobieganie chorobom w stadach gęsi.

dr Mariusz Urbanowski, Vet-Trade

13:00 Prontech – nowoczesny system utrzymania higieny na fermie drobiu.

Marek Młodziankiewicz, Miłosz Nadstoga, Rolvet

13:30 Przerwa na poczęstunek

14:00 Zajęcia terenowe

dr inż. Halina Bielińska, IZ-PIB ZD Kołuda Wielka

14:30 Zakończenie


Prosimy o potwierdzenie uczestnictwa w konferencji do dnia 08.03.2011

pod następującymi numerami telefonów:

695 732 218, 603 929 991.


------------------------------------------------------------------


16.11.2010 w ramach projektu Comenius LLP Partnerskie Projekty Szkół pt. „Let’s eat together” Instytut Zootechniki w Kołudzie Wielkiej odwiedziła wycieczka dzieci i młodzieży z różnych krajów Europy m.in. z Niemiec, Hiszpanii, Francji i Turcji. Uczestnicy projektu zapoznali się z funkcjonowaniem zakładu, jego rolą i zadaniami na rzecz nauki i hodowli, a także mieli możliwość obejrzenia obiektów oraz bytujących w ,nich gęsi oraz owiec. Następnie wysłuchali wykładów na temat:

Przyfermowa produkcja serów owczych na nizinach” – mgr inż. Anna Jarzynowska

Jaja i pisklęta gęsie”- dr inż. Jakub Badowski

Gęsina- zdrowa żywność i tradycyjny polski smak” – dr inż. Halina Bielińska.


------------------------------------------------------------------


Dnia 15 listopada 2010 dr inż. Halina Bielińska uczestniczyła w ramach promocji polskiej gęsiny w audycji „ I co z tą gęsiną na naszych stołach?” w programie „Kawa czy herbata”. W programie poruszono tematy dotyczące serwowani gęsiny jej walorów smakowych oraz wartości odżywczej mięsa gęsiego.


------------------------------------------------------------------


10 listopada 2010 w Gościńcu Konopielka w gminie Zblewo na Kociewiu odbył się konkurs kulinarny pod nazwą „Kulinarne Igrzyska O Puchar Dobrego Smaku – Derda po naszemu”. O honorowy patronat organizatorzy poprosili Instytut Zootechniki PIB ZD Kołuda Wielka, który reprezentowała Z-ca Dyrektora Zakładu dr inż. Halina Bielińska.

„Derda po naszemu” to konkurs, którego głównym celem była promocja gęsiny i Gęsi Białej Kołudzkiej®. Kucharze z różnych regionów Polski prześcigali się w różnorodności pomysłów na smakowite dania z gęsiny, serwowane z wieloma dodatkami a wszystko przepięknie aczkolwiek naturalnie „przystrojone”.

Podczas „Igrzysk” dr inż. Halina Bielińska przedstawiła historię hodowli w Instytucie Gęsi Białej Kołudzkiej® oraz walory smakowe i zdrowotne mięsa i tłuszczu gęsi w połączeniu ze staropolską tradycją.


------------------------------------------------------------------


19 października – Kucharze i restauratorzy z całej Polski goszczą w naszym Instytucie.

W ramach promocji polskiej gęsiny pod hasłem „Gęsina na św. Marcina” uczestnicy warsztatów z całej Polski odwiedzili Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka. Z – ca Dyrektor Zakładu dr inż. Halina Bielińska powitała gości oraz zapoznała z funkcjonowaniem placówki.

Uczestnikami spotkania byli kucharze i restauratorzy oraz młodzi adepci sztuki kulinarnej z całego kraju. Z dużym zainteresowaniem wysłuchali wykładu pt. „ Gęsina – zdrowa żywność i tradycyjny polski smak”, który wygłosiła dr inż. Halina Bielińska. O drugim ważnym sztandarowym produkcie a mianowicie o serach z owczego mleka, ich produkcji w przyzakładowej przetwórni oraz wartości odżywczej mówił dr inż. Tadeusz Pakulski.

Ożywiona dyskusja, jaką wywołały prezentowane tematy świadczyła o dużym zawodowym zaangażowaniu uczestników warsztatów.

Na zakończenie odbył się uroczysty obiad, na którym królowała gęsina na różne sposoby, przeprowadzono degustację owczych serów. Na deser były pyszne, domowe ciasta pieczone również w naszym Zakładzie.


------------------------------------------------------------------


Dnia 23 lutego 2010r. w Centrum Konferencyjnym Instytutu Zootechniki PIB w Kołudzie Wielkiej odbyła się konferencja pt: „Gęś Biała Kołudzka® rodzima rasa – światowa marka”, której organizatorami byli IZ – PIB ZD Kołuda Wielka i ODR Minikowo.


------------------------------------------------------------------


W dniu 13.01.2010r. w IZ – PIB ZD Kołuda Wielka odbyła się konferencja w ramach Ogólnopolskiego szkolenia drobiarskiego z zakresu hodowli i użytkowania gęsi Białych Kołudzkich®.

W ramach szkolenia organizowanego w Ciechocinku przez KRD – IG przy współpracy KPODR Minikowo i IZ – PIB ZD Kołuda Wielka, w naszym Zakładzie uczestnicy wysłuchali wykładów nt. programu hodowlanego i wartości użytkowej gęsi Białych Kołudzkich®, który przedstawił dr inż. Jakub Badowski oraz fenomenu gęsi Białych Kołudzkich® w ramach szeroko pojętej ogólnopolskiej promocji gęsiny według przyjętego programu przez Urząd Marszałkowski woj. Kujawsko – Pomorskiego, Instytut Zootechniki – PIB i ZD Kołuda Wielka oraz ruchu Slow Food Polska, który wygłosiła dr inż. Halina Bielińska.

Uczestnicy szkolenia mieli również możliwość praktycznego zapoznania się z zasadami i warunkami prowadzenia pracy hodowlanej i prac badawczych realizowanych w Krajowym Ośrodku Badawczo – Hodowlanym Gęsi w Kołudzie Wielkiej.





 
 


------------------------------------------------------------------


EKOPLON


Dnia 26 czerwca 2009r. odbyło się szkolenie zorganizowane przy współpracy firmy Ekoplon z Instytutem Zootechniki PIB ZD Kołuda Wielka. W centrum konferencyjnym Instytutu w Kołudzie Wielkiej swoje wykłady przeprowadzili: dr inż. H. Bielińska, dr inż. J. Badowski oraz dr inż. K. Pudyszak. Pani dr inż. H. Bielińska przybliżyła uczestnikom historię Zakładu oraz zasady chowu i żywienia gęsi. Natomiast dr inż. J. Badowski opowiedział o wpływie jakości piskląt na wyniki odchowu oraz potrzeb środowiskowych i pokarmowych gęsi w pierwszych tygodniach życia. Na zakończenie dr inż. K. Pudyszak – Kierownik Produktu Drób firmy Ekoplon omówił mocne strony produktów i zaprezentował wyniki produkcyjne uzyskane na fermach. Końcowym punktem szkolenia była wycieczka po fermie gęsi, na której Pani mgr inż. K. Kłos opowiedziała gościom o potrzebach środowiskowych i warunkach utrzymania gęsi.


------------------------------------------------------------------


ODR RADOM


Dnia 7 września 2009r. Instytut Zootechniki PIB ZD Kołuda Wielka odwiedził w ramach szkolenia Oddział Doradztwa Rolniczego z Radomia. Gości powitała Pani dr inż. H. Bielińska (z-ca Dyrektora), która przeprowadziła wykład, zapoznając uczestników szkolenia z gęsią Białą Kołudzką®. Swój referat wygłosił także prof. B. Borys przedstawiając zgromadzonym zasady hodowli owiec, na koniec spotkania uczestnicy wzięli udział w wycieczce po fermie gęsi oraz serowni, gdzie dr inż. T. Pakulski opowiedział w kilku słowach o produkcji kołudzkich serów.